INCASSO ADVOCAAT

INCASSO

Uw vordering laten incasseren door een incasso advocaat

Als uw factuur niet wordt betaald, heeft u een aantal mogelijkheden. Als u niet langer zelf achter de wanbetaler wilt aanjagen, kunt u dit uitbesteden.

In het kort kunt u kiezen voor drie soorten professionals: de incasso advocaat, een incassobureau of een deurwaarder.

Als incasso advocaat kan Voorhorst Advocatuur u bijstaan, maar is dat altijd de beste keuze in uw specifieke geval? Misschien is een incassobureau beter? Of een deurwaarder?

Uiteindelijk is maakt u een keuze die bij uw situatie past. In veel gevallen is het een persoonlijke voorkeur, kostenafweging of simpelweg noodzaak. Vaak kan een incasso op basis van no cure no pay. Zo draagt u het risico samen met de incasso advocaat.

Incasso advocaat of incassobureau?

Net als een incasso advocaat, specialiseert een incassobureau op de inning van vorderingen. Echter, er zijn ook verschillen. Zo zal een advocaat zich vaak richten op zakelijke vorderingen en op maatwerk. Een incassobureau zal zich vaker bezighouden met vorderingen op consumenten en bulkwerk.

Aan een incassobureau zijn niet veel wettelijke eisen gesteld. Een incassoadvocaat is gebonden aan de beroepsregels waar iedere advocaat aan is gebonden. Als u kiest voor een incassobureau, is het verstandig om te vragen welke keurmerken het bureau heeft en of zij is aangesloten bij een branchevereniging.

Voor vorderingen boven €25.000 heeft een incassobureau een advocaat voor nodig als het voor de rechter moet worden gebracht. In dat geval is het verstandig om ook het buitengerechtelijke traject door een incasso advocaat te laten doen. Zo weet u zeker dat het dossier op orde is.

In het kort: bulkwerk, vorderingen op particulieren of kleine vorderingen? Vaak is een incassobureau de logische keuze. Maatwerk, zakelijke vorderingen of grotere vorderingen? Dan is een incasso advocaat de aangewezen persoon.

Incasso advocaat of deurwaarder?

Voor veel deurwaarders is incasso niet de core business. Omdat het in lijn ligt met veel werkzaamheden, biedt menig deurwaarder ook incassodienstverlening aan.

Een deurwaarder heeft veel gezag, terwijl hij -als hij incassodiensten verleent- weinig meer bevoegdheden heeft dan een incassobureau. SOMS kan dit net het duwtje zijn dat nodig is voor een wanbetaler om de factuur te voldoen. Dit is vergelijkbaar met een advocaat.

Zowel een deurwaarder als een incassoadvocaat zijn aan strenge beroepsregels gebonden.

Voor vorderingen boven €25.000 heeft ook de deurwaarder een advocaat voor nodig als het voor de rechter moet worden gebracht. Tegelijkertijd heeft een incasso advocaat een deurwaarder nodig om de dagvaarding uit te brengen en om beslag te laten leggen. Dit is dus vaak een samenspel tussen deurwaarder en advocaat.

Behoud van de zakelijke relatie

De eerste vraag die moet worden beantwoord, is hoe belangrijk de relatie met de wanbetaler is. Vaak zitten ondernemers niet te wachten op klanten die niet betalen. Toch zijn er veel argumenten te bedenken om de relatie goed te houden. Dit betekent niet dat u concessies moet doen op uw vordering. Maar juist een meedenkende professional die weet wanneer druk nodig is zonder de relatie onnodig te schaden.

Een incasso advocaat kan u bijvoorbeeld adviseren over het leggen van beslag. Of juist het verkrijgen van zekerheden zodat de wederpartij zijn bedrijf kan voortzetten, maar het risico voor u wordt beperkt.

Vordering op consument of particulier

Vorderingen op consumenten zijn vaak bulkwerk. In dat opzicht is een incasso advocaat niet de eerste keuze. Dat wil niet zeggen dat geen redenen zijn om toch voor een incasso advocaat te kiezen. Bij de incasso op consumenten gelden strengere eisen omdat de consument meer bescherming geniet. Dit vereist een zorgvuldige aanpak.

MAAK EEN AFSPRAAK

ONZE BLOG